18.3 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalRevoltă la tomberon

Revoltă la tomberon

Munţii de gunoi care se strâng zilnic lângă tomberoanele din imediata apropiere a blocurilor i-au adus la disperare pe craiovenii arondaţi la Asociaţiile nr. 5 şi 16 din Calea Bucureşti.

 

Locatarii din blocurile C6, C7, C8, D11, D12 şi P2 de pe Calea Bucureşti au ajuns în pragul disperării, sătui să tot suporte mirosurile grele emanate de la tomberoane şi mormanele de gunoi adunate în jurul acestora. Situate la câţiva metri de ferestrele apartamentelor, ele sunt un adevărat focar de infecţie. Au făcut sesizări, au bătut la toate uşile şi au apelat la autorităţile locale, dar au primit numai promisiuni. Atât de mult gunoi se strânge, încât oamenii spun că lunar plătesc suplimentar pentru ridicarea tonelor de resturi. Serviciul de Salubritate goleşte zilnic tomberoanele, dar de cele mai multe ori uită să ia şi grosul din jurul acestora. Locuitorii din zonă spun că suportă situaţia de ani buni şi că la ghenă, pe lângă locatari, îşi aruncă resturile toate societăţile comerciale din zona Rotonda, dar şi o parte din proprietarii caselor de pe strada Nanterre. „La tomberoanele Asociaţiei A5 se strâng în fiecare zi munţi de gunoi, este de groază. Acum este bine, că s-a făcut ieri curat, dar până deseară sunt la loc. Dacă am arunca numai noi, nu s-ar ajunge la această situaţie, dar toate ambalajele de la magazinele şi restaurantele din zonă sunt aruncate aici. Nu ştim dacă au contract cu Salubritatea, dar suntem obligaţi să suportăm. Locul nu este îngrădit şi aruncă toţi, care pe unde apucă. Mai mult gunoi este pe lângă tomberoane, moloz, cutii de carton şi plastic, pe care maşina de la Salubritate nu le ia“, a spu Valeria Luca, locatară. Oamenii susţin că a existat un loc îngrădit unde erau aşezate tomberoanele, un fel de curte interioară în spatele blocului P2, dar una dintre societăţile comerciale nu putea să-şi aducă marfa şi prin intervenţii a reuşit să desfiinţeze spaţiul amenajat pentru a lăsa cale liberă maşinilor pentru aprovizionare.

 

Primarul a promis platformă închisă

 

Preşedintele Asociaţiei A5 ridică neputincios din umeri. Şi pe masa lui s-a strâns un teanc de sesizări, dar nu a găsit până acum o rezolvare. „Este o zonă blestemată, de groază. Vin oamenii şi se plâng mereu. Am ajuns şi la primar, a venit personal şi ne-a promis platformă închisă, dar degeaba. Ce să facem, să păzim tomberoanele? Ei vin seara târziu şi aruncă gunoiul. O să ajungem să punem tomberoanele la uşa blocului, dar atunci ar fi şi mai rău“, a spus acesta.

O parte a locatarilor îi arată cu degetul chiar pe cei de la asociaţie, pentru că nu-şi dau toată silinţa şi permit firmelor să le folosească tomberoanele. „Noi plătim lună de lună gunoi suplimentar. Respirăm un aer infect, fie că este vară sau iarnă. Hârtia de la WC-urile barurilor din apropiere o duce vântul pe la uşile blocurilor. De la gunoaie, se scurge permanent un lichid peste ţevile de apă rece. Cei de la Salubritate ne-au spus că nici prin Corniţoiu nu au întâlnit o situaţie asemănătoare. La asociaţiile vecine se ridică gunoiul de două ori pe săptămână, la noi în fiecare zi, dar nu se simte“, a precizat Margareta Cosma, membră în Comitetul Asociaţiei nr. 5.

La fel de nemulţumiţi sunt şi locatarii de la blocurile Asociaţiei 16 şi lucrătorii de la PT 7, aflat în imediata vecinătate a locului unde este depozitat gunoiul. „Blocul în care locuiesc face parte din Asociaţia nr. 16, dar suntem la doi paşi şi ne deranjează mirosul, iar câinii sunt nelipsiţi de aici. Multe persoane vin şi îşi fac nevoile, că este zonă mai retrasă. Când este cald, cu greu te poţi apropia“, s-a plâns Gheorghe Baban, locatar.

Obligaţi să suporte gunoaiele care nu le aparţin, cetăţenii din zona Rotonda întrevăd o singură ieşire: Compania de Apă Oltenia să le permită să folosească un teren de câţiva metri pătraţi, unde se află un rezervor de apă dezafectat. Aici ar putea construi o platformă închisă, unde să aibă acces numai locatarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII